Van keten naar kring

Er loopt een rechte lijn tussen mensen die ons voedsel maken en mensen die het opeten: de voedselketen tussen producent en consument. In dat ketenproces gooien eigenlijk alle partijen goed voedsel weg. Daarom is een lijn misschien niet de beste vorm. Moeten we niet wat meer in kringetjes gaan denken?


Knellende ketting

Het woord ‘keten’ zegt het al: er loopt een rechte lijn van producent naar consument. Met best wat spanning tussen alle schakels. Daarom voelt die keten soms als een knellende ketting. Als vastgeketend zijn. Een voorbeeld: een boer laat kromme komkommers maar op het land liggen, omdat de supermarkt alleen voor rechte komkommers betaalt. Want de supermarkt denkt dat consumenten geen kromme komkommers willen. Krijgen de komkommers een klein plekje, dan gooit de supermarkt ze weg. Wie boodschappen doet, pakt uiteindelijk de mooiste komkommer. Maar ligt die thuis nét te lang in de ijskast, dan bestaat de kans dat het ding alsnog in de afvalbak belandt.
20240823 THG - Circulekker - De Verspillingsvrije Week 3-1080x1080

Bier van kerstbomen

Zo gooien we opgeteld een derde weg van alle voedsel dat we produceren. Een derde: dat is schrikbarend veel! Daarom maken we op ons menu graag rond wat recht is. Onze koffiedrab bewaren we, zodat er oesterzwammen op te kweken zijn. Die vervolgens weer als oesterzwambitterballen op onze kaart staan. Op het menu staan bijvoorbeeld ook snacks met een krokant jasje gemaakt van niet perfecte chips, die de chipsproducent anders weggooit. We hebben zelfs bier van brouwers die naalden van oude kerstbomen en sinaasappelschillen gebruiken in het brouwproces. Zo zie je: er ontstaan makkelijk cirkels die voor minder verspilling zorgen.

Afzuigkap van glas

Bij The Green House buigen we op álle rechte lijnen graag tot cirkels: van lineair naar circulair. We dachten bij de bouw van ons restaurant al na over hoe we alles uiteindelijk weer makkelijk kunnen afbreken. En hergebruiken natuurlijk. Daarom hebben we bijvoorbeeld een afzuigkap van glas, omdat dat materiaal eenvoudig te recyclen is. En we hergebruikten zelf ook meteen oude materialen. Zo zijn onze kuipstoelen gemaakt van petflessen en onze tafelbladen van afvalhout. Wij laten we je maar al te graag zien en proeven hoe leuk, mooi en lekker circulair is. Wanneer maak jij een rondje door ons restaurant?

Blijf op de hoogte

Ons Privacy Statement is van toepassing als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief. Lees er hier meer over.

The Green House is onderdeel van Albron Nederland B.V.