Lekker lokaal

blog_the+green_house_Utrecht_duurzaam_lokaal

Bij The Green House zoeken we het graag dicht bij huis. Want waarom zou eten en drinken honderden kilometers moeten rijden of vliegen? Daar wordt het niet lekkerder van en vooral: daar wordt de wereld niet beter van. Alles wat in onze keuken komt, heeft minder dan 50 kilometer gereisd. Dat is ons uitgangspunt.


Appels voor citroenen

Sommige ingrediënten komen zelfs van héél dichtbij: uit onze eigen urban farm. In die grote inpandige kas groeit zeker een kwart van de groenten en kruiden waar we mee koken. Knalvers en met nul kilometer op de teller. De rest van de groente en al het fruit betrekken we het liefst van lokale telers. Uit de regio Utrecht dus. En als we fruit gebruiken, dan is het Nederlands seizoensfruit. Bij ons zul je bijvoorbeeld geen sinaasappels of citroenen zien, maar wel appels en peren. Omdat we geen sinaasappels uit andere landen willen importeren, staat er ook geen jus d’orange op de kaart. We leggen je dat graag uit én verleiden je liever om bijvoorbeeld vlierbessensap uit de Betuwe te bestellen. Minstens zo lekker!

Brood, bier en Dondersteentjes

Dat het lekkerste niet van ver hoeft te komen, bewijst ook het brood dat we serveren. Dat komt van Bakkerij van Eekeren: een begrip in Utrecht. Het graan voor dat brood verbouwt boer Aantjes in de Lopikerwaard. En de historische molen de Valk in Montfoort maalt het. Omdat het uit de buurt komt, krijg je ook mooi zicht op het maakproces. Je weet wat je eet. Of drinkt. Want onze bijzondere bieren halen we bij de Maximus Brouwerij in Utrecht. Prachtig om te zien hoe zo’n oude stoombrouwerij werkt. Zelfs het koekje dat we je bij de koffie geven, komt uit de buurt. Dat Dondersteentje is een circulair koekje, gemaakt van restjes deeg van andere koekjes. De Koekfabriek in Utrecht levert ze met de bakfiets bij ons af. Dat frisse fietsritje bespaart ook weer vervuilende kilometers.

De dilemma’s van lokaal

Lukt het om echt alles lokaal te halen? Nee, niet altijd. Zeker, er staat heerlijke witte wijn uit de Betuwe op de kaart. Maar om wat meer variëteit in wijn te hebben, vind je bij ons toch ook nog wat flessen uit Zuid-Europese landen. En is dichtbij echt altijd duurzamer? Ook niet. Als een kleine boer om de hoek van The Green House veel meer water gebruikt voor de tomatenkweek dan een grote teler verder weg, dan kiezen we misschien voor iets meer kilometers. Lokaal inkopen is een kwestie van blijven zoeken, kijken en afwegen. En proeven natuurlijk. Want lekker is net zo belangrijk als lokaal.

Blijf op de hoogte

Ons Privacy Statement is van toepassing als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief. Lees er hier meer over.

The Green House is onderdeel van Albron Nederland B.V.