Kruidenblog – Hrbs. vertelt

Interview met kruidenleverancier Hrbs. Philip van Traa

Lokaal je kruiden verbouwen en vers oogsten: niet alleen smaakvoller, ook duurzamer

 

Als ik in The Green House aankom, wacht Philip mij al op. We stellen onszelf kort aan elkaar voor en nemen dan plaats in een hoekje bij het raam. Als de serveerster onze bestelling opneemt, bestelt Philip een kruidenthee waarvan ik nog nooit eerder heb gehoord.

“Dit is verveine”, herhaalt Philip de naam van het kruid als de serveerster de thee even later voor hem neerzet. “We hebben dit kruid nieuw geïntroduceerd als een alternatief voor muntthee bij The Green House. Zo willen we gasten stimuleren om hun smaakpalet te verbreden.” Ik steek mijn neus in de walm die boven de thee uitstijgt en ruik een heerlijk frisse citroengeur.

 

Hoeveel verschillende soorten kruiden bieden jullie aan?

“We leveren momenteel zo’n dertig gewassen. Vorig jaar hadden we een groter assortiment, maar dat was eigenlijk té groot. Toen hebben we besloten om ons assortiment terug te brengen. Als we in de toekomst ons assortiment weer uitbreiden, zullen we dat doen op basis van wat er wordt gevraagd. Anders krijgen we overproductie en dat past niet bij onze missie.”

 

Kan je meer vertellen over jullie missie?

“We willen de keten voor kruiden verkorten door lokaal geproduceerde kruiden te leveren. Veel te vaak koken we nog met kruiden die een lange reis hebben afgelegd. Dat is eigenlijk niet nodig, want veel van deze kruiden kunnen prima in Nederland worden geproduceerd. Door de keten te verkorten, komt er veel minder transport aan te pas, dan wanneer de kruiden tot zo’n 6.000 kilometer moet afleggen en dat is dus veel duurzamer. Bovendien is er op deze manier geen plastic verpakking nodig.”

 

“Het is zonde dat we kruiden vaak van ver importeren, terwijl het ook heel goed in Nederland kan worden geproduceerd”

Philip van Traa, conceptontwikkelaar Hrbs.

 

Hoe doen jullie dat precies?

“Het idee is dat de klant alleen maar hoeft te oogsten. Wij leveren alle benodigde apparatuur, zoals meubels met geïntegreerde waterbassins, en doen het onderhoud. Wij leveren volgroeide kruiden, die op locatie geknipt kunnen worden. Bij The Green House bijvoorbeeld komen we één keer per week langs om de kruiden die volledig geoogst zijn te vervangen. De kruiden en gewassen die op zijn, nemen wij mee, zodat we de bakken en de compost kunnen hergebruiken. Zo werken we dus ook volledig circulair.”

 

Hoe wordt het ontvangen in de markt?

“Positief, maar men snapt nog niet altijd de noodzaak ervan. Bovendien is men vaak bang dat het dan ook duurder wordt, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ook merken we vaak dat men op locatie de kruiden niet durven te knippen/oogsten, omdat het er zo mooi uitziet. Dan blijven ze toch inkopen in plastic, en dat streeft ons doel natuurlijk helemaal voorbij. We hebben dus nog wel wat uitlegwerk te doen, maar als men ons concept eenmaal snapt, wordt het heel positief ontvangen.”

 

Wat is volgens jou het belang van kruiden?

“Het zijn smaakmakers. Als je meer kruiden gebruikt, gebruik je vaak minder zout. Bovendien is niet alleen de smaak van vers geoogste kruiden veel sterker, maar ook de geur. Dat geeft een totaal andere smaakervaring, dan wanneer je kruiden gebruikt uit het plastic, die daar al langere tijd inzitten. Verder geloof ik ook dat kruiden erg gezond zijn voor de mens”.

 

Wat weet je van deze gezondheidsvoordelen van kruiden?

“Hier is de nodige research naar gedaan, maar ik heb de feiten en cijfers even niet paraat. Maar wat ik wel weet, is dat er in kruiden oliën en stofjes zitten, zoals antioxidanten, die goed zijn voor onze gezondheid. In die zin geloof ik dat kruiden, die ter plekke worden geoogst, nog hun volledige kracht hebben. Dat laatste kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen, maar daar geloof ik wel in. Een zojuist geoogst gewas ruikt en smaakt immers ook veel sterker.”

 

Wat is jullie visie voor de toekomst?

“De ambitie voor de toekomst is om ons concept verder uit te breiden. Die potentie is er zeker, maar daarvoor moeten we gaan samenwerken met andere logistieke partners. Daarnaast willen we nóg lokaler gaan telen. Momenteel beleveren we alle locaties nog vanuit onze hub in Amsterdam, maar uiteindelijk wil je Utrecht het liefst vanuit Utrecht kunnen bedienen, zo ook andere steden in de wereld. We maken hier al stappen in, zo gaan we halverwege dit jaar van start met een eerste farm in de stad in Amsterdam in samenwerking met Plantlab. Dan kunnen we Amsterdam vanuit deze kweeklocatie bedienen. Het is nog niet toereikend voor heel Amsterdam, maar zo laten we in ieder geval zien dat het kan.”

 

“Interessant”, zeg ik vol bewondering. “Noodzaak”, beantwoordt Philip met een glimlach. Terwijl we onze weg naar de kas inzetten om daar wat foto’s te maken, vraag ik hem of hij verder nog iets kwijt wil.

“Ik hoop dat er meer van dit soort voorbeeldlocaties als The Green House gerealiseerd gaan worden.”

“Het is nodig dat mensen het belang gaan zien van een kortere keten en circulaire initiatieven. Daarbij willen we vooral niet belerend zijn, maar men laten zien dat het anders kan, om hen zo hopelijk te inspireren.”

 

Als we in de kas staan, vraag ik hem wat zijn absolute favoriet is. “De Verveine”, zegt hij terwijl hij zijn hand door een bak met kruiden haalt en mij deze laat ruiken. Opnieuw ruik ik de frisse citroengeur en ik begrijp meteen wat Philip bedoelt met de kracht van verse kruiden.“Waar komt je passie voor kruiden vandaan?”, vraag ik hem, terwijl ik zijn voorbeeld volg en mijn hand door een bak kruiden haal. “Mijn oma was altijd bezig met kruiden en eetbare gewassen. Ik vond dat altijd heel erg fascinerend. Dit heeft er denk ik toe geleid dat ik er na mijn studie commerciële economie nog de hoveniersopleiding ben gaan doen”.

 

Philips bevlogenheid werkt aanstekelijk. Als ik terug naar huis loop, overweeg ik zelfs of de hoveniersopleiding misschien iets voor mij is. Eenmaal thuis kijk ik naar mijn eigen muntplantje die er zielig bij staat. Misschien moet ik in het vervolg toch ook maar de Verveine proberen.

 

Over Hrbs.

Hrbs. is de vaste kruidenleverancier van The Green House. Hrbs. levert lokaal geproduceerde kruiden en andere eetbare gewassen, die direct klaar zijn om te oogsten. Bovendien levert Hrbs. alles wat nodig is om de kruiden lokaal te kunnen onderhouden, zoals meubels met geïntegreerde waterbassins en irrigatiesystemen, maar ook onderhoudsservice. Het doel is om de keten voor kruiden te verkorten. Daarnaast realiseert Hrbs. een circulair systeem door de bakken die volledig zijn geoogst mee terug te nemen naar hun hub in Amsterdam, waar de bakken worden hergebruikt en het substraat gecomposteerd wordt voor hergebruik in de stad.

Blijf op de hoogte

Ons Privacy Statement is van toepassing als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief. Lees er hier meer over.

The Green House is onderdeel van Albron Nederland B.V.