Innovatie leidt tot duurzaamheid én lekker eten

We doen er alles aan om duurzaam te werk te gaan. Dat betekent dat we altijd op zoek zijn naar alternatieven waarmee we energie kunnen besparen. Wist je bijvoorbeeld dat je overheerlijk ijs kunt bereiden zonder ijsmachine? En dat er ovens zijn die werken op kokosschillen? Wij vertellen je er graag meer over! 

Oud geleerd is jong gedaan

Koken is veel meer dan een pan op het vuur zetten. Met een beetje fantasie kun je dan ook de meest mooie gerechten creëren. Wat dacht je van – in de vergetelheid geraakte – bereidingstechnieken zoals gisten en zouten. Of het steeds populairder wordende fermenteren. Zo komt er bijvoorbeeld bij het bereiden van ceviche geen vuur aan te pas. Het gerecht ontstaat namelijk door de vis te garen in citroen- en limoensap. Door te experimenteren en out of the box te denken besparen we uiteindelijk flink wat energie.

Bye bye vriezer!

Ook het ijs wordt op een zeer innovatieve wijze bereid. Chef-kok Peter Scholte en zijn team missen de ijsmachine dan ook totaal niet. Het ijs wordt na bestelling à la minute gemaakt met stikstof: een afvalstof die ontstaat bij de raffinage van olie. Stikstof heeft namelijk een temperatuur van minimaal 200 graden Celsius en is dus ideaal om snel overheerlijk ijs te bereiden. Voor dat ijs gebruiken we seizoensfruit uit onze eigen Urban Farm of van lokale leveranciers met wie we samen werken.

Doordat het ijs binnen een mum van een tijd klaar is en het door ons geplukte fruit eveneens gelijk op je bord terecht komt, maken we ook veel minder gebruik van koeling. Voor de producten die wel echt gekoeld moeten worden, doen we een beroep op onze CO2-compressor, de grootste die je in de Nederlandse horecakeukens kunt vinden. Zo geven we het overtollige koolstofdioxide toch nog een nuttige functie.

 

 

Stekkerloze oven

Weet jij wat er gebeurt met bomen die op de Utrechtse Heuvelrug zijn omgewaaid en gekapt moeten worden? Die gebruiken wij om onze pizza-oven te laten werken! Daarnaast hebben we ook nog een XO-grill in de keuken staan die we opstoken met biobrandstoffen zoals kokosschillen en briketten van olijfpitten. Deze apparaten hebben dus geen stekkers nodig. Onze verse broden, heerlijke gerechtjes met vis of vlees, gestoofde groenten en pizzetta’s worden dus voor een groot deel verhit door middel van ‘afval’.

Over pizzetta’s gesproken: dit seizoen introduceren we een nieuwe variant! Het deeg is gemaakt met zuurdesem en belegd met aubergine of gekonfijte kip. Chef-kok Peter Scholte heeft wel 45 dagen geëxperimenteerd en het resultaat is zeker de moeite waard.

Kom jij de nieuwe pizzetta proberen? Reserveer je tafel via de reserveerkalender.

 

Blijf op de hoogte

Ons Privacy Statement is van toepassing als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief. Lees er hier meer over.

The Green House is onderdeel van Albron Nederland B.V.