Heb jij trek in de toekomst?

We hebben wat nieuws op onze kaart staan: ‘Het menu van de toekomst’! Ontwikkeld door studenten van de Hotelschool en Food Innovation, onze volgende generatie in de hospitality.

Tijdens een internationale ‘sustainable dish’ hackaton is door studenten nagedacht over het eten van de toekomst. Drie studententeams hebben met hun creatie een plek op de menukaart van The Green House bemachtigd. Onder leiding van onze chef-kok Peter Scholte hebben de studenten hun gerecht verder gefinetuned tot een ware smaaksensatie. Het resultaat: een ravioli van rode biet, schelvis in ’t groen én een worteltartaar.

Wat maakt het een gerecht van de toekomst?

Chef-kok Peter: “Allereerst is het belangrijk dat ingrediënten zo lokaal mogelijk verkregen worden. Zo wordt de ecologische foodprint tot een minimum beperkt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de bruikbaarheid van een ingrediënt. Het liefst gebruik je zoveel mogelijk van het product waardoor je zo min mogelijk waste hebt. En natuurlijk moet het gerecht er aantrekkelijk uitzien en lekker zijn. Het oog wil ook wat.”

Benieuwd hoe de studenten dit gerecht hebben ontwikkeld? 

Rode biet ravioli
door Noa Roos & Marlies Samson van de studie Food Innovation aan de HAS in Den Bosch

Noa en Marlies hebben voor de competitie een duurzaam voorgerecht ontwikkeld: een rode biet ravioli met bietenpesto. Zonder afval! Want de bieten zijn volledig gebruikt, zelfs de bladeren. In plaats van pastadeeg met veel koolhydraten voor de ravioli, is er gekozen voor biet. Van Nederlandse bodem én uit het seizoen. Gevuld met een gezonde ragout van appel en vegan yoghurt en geserveerd met walnotentapenade.

 

Schelvis in ’t groen
door Jitske Strolenberg & Mauk Meijers van de studie Food Innovation aan de HAS in Venlo 

Mauk en Jitske hebben gekozen voor een typisch Vlaams gerecht: vis gekookt in een groene saus. Voor de vis hebben ze gekozen voor bijvangst, de schelvis. Bijvangst is de vangst die onbedoeld mee komt tijdens de commerciële vangst. Door de lage vraag wordt deze vis vaak geëxporteerd of zelf vernietigd. Erg zonde en onnodig! Schelvis bevat veel eiwitten en een kleine hoeveelheid aan vetten. De vetten zijn onverzadigd én dus goede vetten. De groente en kruiden voor de saus die in dit gerecht gebruikt worden bevatten veel vezels. Daarnaast zijn groene kruiden goed voor de weerstand én een goede vervanger voor zout. Alle ingrediënten zijn afkomstig uit Nederlandse wateren en van Nederlandse bodem.

 

Worteltartaar
door Isabelle Steiner en Claartje Verschoor van de Hotel Management School in Maastricht

In Nederland mogen we best wat meer groente en minder vlees eten. Isabelle en Claartje hebben daarom gekozen voor deze worteltartaar. In dit gerecht wordt het vleescomponent vervangen voor een groente. De wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen, maar weinig calorieën. Ook is de belasting op het klimaat van de productie van wortel laag en dus milieuvriendelijk! Geen chemische processen, het product is puur én natuurlijk. Als basis de wortel, met klassieke garnering om het gerecht smeuïger te maken. In plaats van mayonaise gebruiken we hiervoor vegan yoghurt. Daarnaast blijven er geen restjes over, want zowel de wortelloof als de wortel zelf is verwerkt in het gerecht.

 

Op ons menu

De drie toekomstbestendige gerechten zijn los te bestellen voor zowel lunch als diner (als voorgerecht). Benieuwd naar de toekomst op je bord? Reserveer nu via onze website!

 

 

 

Blijf op de hoogte

Ons Privacy Statement is van toepassing als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief. Lees er hier meer over.

The Green House is onderdeel van Albron Nederland B.V.