Een duurzaam steentje bijdragen
Een duurzamere wereld… hoe kunnen we dat gezamenlijk wereldwijd bereiken? In 2015 hebben 193 wereldleiders zich verbonden aan 17 doelen om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Deze doelen dienen tot 2030 als leidraad en zijn voor iedere burger bestemd. Niet alleen in Nederland, maar in de hele wereld. Nu én in de toekomst!
Tegelpad naar de toekomst
8 april 2019, op deze dag werd het mozaïeken tegelpad in Utrecht officieel geopend. Op de tegels staan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, de zogenoemde Sustainable Development Goals (SDG’s). Utrecht is als ‘Global Goals City’ een gemeente die zich actief inzet samen met Utrechtse burgers, bedrijven, scholen en organisaties om deze 17 doelen te bereiken én bekendheid te geven. De stichting Utrecht4GlobalGoals brengt iedereen die actief bezig is met de 17 doelen bij elkaar op www.heelutrechtu.nl.
De tegels zijn gemaakt door vrijwilligers uit alle windstreken onder leiding van kunstenares Marné van Veenendaal van Mozaïekmonumenten. Sinds het ontstaan van The Green House zijn wij bezig met allerlei initiatieven op duurzaam vlak en committeren ons ook aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. We lichten er graag drie uit die voor ons belangrijk zijn:
#8: Fatsoenlijke banen en economische groei
Dit doel richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame en inclusieve economische groei. Dit betekent dat iedereen die kan werken de mogelijkheid moet hebben om te kúnnen werken. Uiteraard onder goede werkomstandigheden. Bij The Green House is een belangrijk deel van het team permanent gereserveerd voor de inzet van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen wij in samenwerking met The Colour Kitchen. Onze mensen zijn makers van herinneringen!
#11: Duurzame steden en gemeenschappen
De helft van de wereldbevolking woont in de stad. Duurzame groei is de grootste uitdaging van de steden van de toekomst met een grote energieconsumptie en CO2-uitstoot. Er ligt een zware druk op de vers watervoorziening, functionerende riolering, leefomgeving en volksgezondheid.
The Green House biedt met een veelvoud aan zichtbare circulaire oplossingen inspiratie voor de steden van de toekomst. Zo transparant mogelijk, met ‘right to copy’ als uitgangspunt. Hier doe je learnings op met betrekking tot circulaire projectontwikkeling, facilitaire inrichting, een circulair business model en duurzame oplossingen voor horecavraagstukken. Leer je meer over het nieuwe eigendomsmodel pay-per-use, waarbij producenten in bezit blijven van gebruiksproducten en klanten betalen voor het gebruik ervan. Wist je dat we al deze goede ideeën ook delen middels onze documentaires?
#12: Duurzame consumptie en productie
We moeten zorgen voor een beter duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. We moeten af van vervuilende energiebronnen en de hele productieketen moet vergroenen. Van boer tot supermarkt, tot gemeentes, waterbedrijven en uiteindelijk de consument: iedereen moet over voldoende informatie beschikken met betrekking tot een groene levensstijl.
The Green House heeft bij de ontwikkeling de gehele keten meegenomen. Hoe kan elke leverancier een circulaire bijdrage leveren aan dit concept? Door bestaande leveranciers allereerst de kans te geven een omslag te maken in plaats van te kiezen voor reeds duurzame initiatieven, zet je een beweging in gang. Groothandels moeten ineens gaan nadenken over verpakkingsmaterialen, logistieke partners over de vergroening van hun wagenpark en een kok wordt creatief doordat er alleen met lokale producten kan worden gewerkt en deze ook nog stekkerloos bereid dienen te worden. Via evenementen worden burgers voorgelicht over allerlei oplossingen die er bestaan voor een groene levensstijl. Let wel: dit moet allemaal wel circu-leuk en circu-lekker zijn, zonder concessies te doen aan smaak en comfort.
Meer weten over de Social Development Goals? Klik hier!