Doe-het-zelf circulariteit: 6 tips
In onze zoektocht naar circulaire oplossingen voor The Green House komen we veel initiatieven en ondernemers tegen die ons inspireren en ons aan het denken zetten. We vinden het leuk deze inspiratie weer door te geven. Daarom delen we tips hoe je ook zelf circulariteit kunt toepassen voor een vliegende start van een duurzaam en circulair 2018.
Re-duce
De circulaire economie gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later. Centraal staan: re-use, re-duce en re-cycle van spullen. De allerbelangrijkste en eerste regel is reduceren. Dit betekent dat je het verbruik van (natuurlijke) middelen probeert te reduceren.
Tip #1 – Minder bezit: meer delen
Het koffieapparaat, de televisie of een fiets. Allemaal bezittingen die je vaak, en soms (bijna) dagelijks, gebruikt. Maar sommige spullen heb je maar een aantal keer per jaar nodig. Denk aan een boormachine, barbecue of een tent die de rest van het jaar ergens in huis staan te verstoffen. In plaats van steeds weer nieuwe producten aan te schaffen, kunnen we de spullen die jij of je buurman al bezitten delen en zo beter benutten. Dit past uiteraard uitstekend bij circulariteit. Met de komst van digitale platforms is delen bovendien steeds makkelijker en is de deeleconomie inmiddels een begrip aan het worden. In Utrecht kwamen we Spullenier tegen, een mooi initiatief waar je allerlei spullen kunt huren. Woon je niet in Utrecht? Ook het sharing-platform Peerby heeft inmiddels grote dekking door heel Nederland.
Tip #2 – Minder: vlees eten
Eén van de circulaire principes is vermindering. In de keuken kan dat bijvoorbeeld door minder vlees te gebruiken. De hoeveelheid water en grondstoffen die nodig is om een kilo vlees te maken, is veel meer vergeleken met groenten en fruit. Geef groenten en fruit dus de hoofdrol op je bord. Er zijn voldoende alternatieven voor vlees zoals De Vegetarische Slager die vleesvervangers maakt. Maar ook zonder vleesvervangers zijn er voldoende recepten online te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op De hippe vegetariër.
Tip #3 – Minder afval: koken met restjes
Ook met een vermindering van afval is er een hoop winst te behalen in huis. Wist je dat wereldwijd zo’n 30% van al het eten wordt verspild? Door niet te veel bederfelijke producten tegelijk te kopen en groenterestjes op te maken in een bijvoorbeeld een soep, omelet of quiche, voorkom je verspilling. Zo ontdekten we ook ThijsTea, een Utrechtse ondernemer die van afgedankt fruit verfrissende drankjes maakt. ThijsTea is verkrijgbaar in diverse horecazaken, waaronder straks ook The Green House. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die de reststromen van groenten en fruit verwerken tot nieuwe volwaardige producten zoals de Verspillingsfabriek of horeca-concepten als InStock die koken met onverkochte producten uit de supermarkt.
Re-use
Na re-duce is hergebruik het volgende circulaire principe. Het doel van hergebruik is om producten zo lang mogelijk te gebruiken en voor zoveel mogelijk doeleinden. Hergebruik vermindert daarmee de behoefte om nieuwe spullen aan te schaffen.
Tip #4 – Oud is het nieuwe nieuw
Verleng de levensduur van een apparaat door een reparatie of dat van je meubilair door een kastje een nieuwe kleur te geven en een stoel opnieuw te bekleden. Je kunt hiervoor natuurlijk zelf aan de slag gaan, maar soms is een reparatie wat ingewikkelder. Hiervoor kun je in Utrecht terecht bij het Repair Café, waarbij deskundige vrijwilligers je helpen met reparaties aan apparaten en andere spullen.
En wil je dan toch iets nieuws kopen, dan is een mooi tweedehands exemplaar dat je via marktplaats of in een kringloopwinkel koopt een alternatief. Leuk, omdat je nooit weet wat je precies tegen gaat komen en het meestal ook nog eens stukken goedkoper is. En zet je oude exemplaar dus niet bij het grofvuil, maar verkoop hem op dezelfde manier of geef het een tweede leven door het aan iemand te doneren. Een goed voorbeeld is kleding. Hiervoor heb je online heel veel opties om te shoppen: Kijk eens op The Next Closet, een duurzame marktplaats voor tweedehands merkkleding of Resharestore.
Re-cycle
Het verschil tussen recycling en hergebruik is dat bij recycling spullen worden verzameld die aan het einde van levensduur zijn gekomen om ze vervolgens te verwerken tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten.
Tip #5 – Compost en koffieprut
GFT-afval kun je natuurlijk heel goed composteren en gebruiken als voeding voor kruiden en planten. Maar wist je ook dat oesterzwammen heel goed op koffieprut groeien? Daarom heeft RotterZwam een Growkit ontwikkeld, zodat jij je eigen koffiedik om kan zetten naar oesterzwammen. Gewoon op je eigen aanrecht. En je kunt nog meer met koffieafval: SOOP gaat zeep maken van reststromen als koffiedik en sinaasappelschillen. Iets om in de gaten te houden.
Tip #6 – Reduce, Re-use & RE-CYCLE
Als laatste nog twee recycling-initiatieven die ons hebben geïnspireerd. Zo vonden we Leonie & Lois die van oude materialen weer iets moois maken. Met hun project ‘Spijkerbrij’ upgraden ze oude spijkerbroeken tot vlinderstrikjes en lampenkappen en ze zetten het maatschappelijke project ‘Veterkleed’ voor bejaarden op. Ook i-did zet zich voor een sociale en circulaire samenleving. Zij verkopen producten die bestaan bestaan uit niet meer draagbare kleding en textiel van consumenten en bedrijven en worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Hopelijk hebben we je met bovenstaande tips kunnen inspireren om zelf ook in 2018 met circulariteit aan de slag te gaan. De lijst is natuurlijk nooit compleet of af, dus we houden je zeker op de hoogte van alle bijzondere initiatieven die we tegenkomen in onze zoektocht naar circulaire oplossingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang altijd het laatste nieuws van The Green House.