In plaats van parasols met een relatief korte levensduur is gekozen voor CO2-absorberende dakplatanen. Door het groene bladerdek wordt het klimaat comfortabeler. Het nadeel van de regen nemen we daarvoor graag op te koop toe. Buitenverwarming is voor ons geen duurzame optie.
De onderhoudsbalustrades bij de oude Knoop waren voorzien van spiegelend rookglas. Deze zijn hergebruikt in de voorzetgevel. Door de voorzetgevel ontstaan een natuurlijke ventilatiespouw en krijgt het paviljoen bovendien een strak aanzien.
Levende materialen leveren een bijdrage aan het (stads)klimaat. En in dit geval levert de kas ook nog eens direct producten aan de eigen keuken. Er hoeven zo ook minder producten gekoeld te worden, want wat aan de plant groeit hoeft niet gekoeld te worden. Kas is ontwikkeld binnen plattegrond, door simpel binnen gevel terug te leggen: Een extra functie met minder materiaal.
Op de vloer in de kas liggen gebruikte betonnen stoeptegels los op de dakbedekking. Het kassendak is zodanig ontworpen dat het gemaakt kon worden van hergebruikt materiaal uit de kassenbouw.
Uiteraard is het dak voorzien van PV-panelen. Naast opwekking van energie vormt het ook een buffer voor zonlicht. Omdat het paviljoen een relatief klein dak heeft, liggen de resterende PV-panelen binnen een straal van 5 km op het dak van het hoofdkantoor van Strukton, waardoor het restaurant energieneutraal wordt.
Het dak vereist een geringer draagvermogen en is met geperforeerde staalplaat heel slank gedimensioneerd met toch voldoende stijfheid. De perforaties zorgen voor goede akoestische demping waardoor aparte plafondelementen niet nodig zijn. De platen zijn niet gecoat om materiaal te sparen en om het product milieuvriendelijker te kunnen circuleren bij einde levensduur.
De luchtkanalen zijn zoveel mogelijk uitgevoerd als luchtverdeelslangen, ook wel textiele kanalen of airsocks genoemd. Hiermee is het mogelijk om grote luchthoeveelheden tochtvrij in te brengen. Het materiaal is cradle-to-cradle textiel. De toevoerkanalen van verzinkt staal zijn zodanig in elkaar geschroefd en gemonteerd dat deze demontabel en herbruikbaar zijn.
Voor de glazen binnenwanden van de vergaderzalen hebben we wanden hergebruikt uit een ander bestaand kantoorpand waar deze niet langer gebruikt werden.
Door een slim ontwerp konden alle sanitaire voorzieningen zeer compact in 1 standaardmodule containerunit van 3 bij 6 m gebouwd worden. Dit bespaarde aanzienlijk veel materieel en kon het in de werkplaats van de unitbouwer samengesteld worden waardoor de bouw op locatie sneller en effectiever ging. De unitbouwer heeft weer een zodanig uitgekiend ontwerp gemaakt waardoor relatief weinig materiaal verwerkt is. We hebben gekozen voor coatings als afwerking om geen tegels te hoeven plaatsen wat dus een materiaalbesparing oplevert. De kozijnen en deuren zijn niet van staal en kunststof maar van hout: geen CO2-uitstoot maar -opslag. Over 15 jaar is de module eenvoudig los te koppelen. Bovenop de unit was weer precies genoeg ruimte voor de technische ruimte voor de luchtbehandelingskast.
De hoofddraagconstructie bestaat uit een staalskelet dat maximale flexibiliteit en aanpasbaarheid biedt op de korte en lange termijn. De structuur is namelijk geënt op een vierkant grid, waarbij alle liggers dezelfde lengte hebben en alle kolommen - zowel langs de gevel als in het middenveld - gelijk van vorm en hoogte zijn. Zo is in de toekomst elke nieuwe gebouwconfiguratie mogelijk.
Gebruik maken van de service licht in plaats van investeren in een verlichtingsinstallatie. Deze pay-per-use benadering is volledig in lijn met de ontwikkelingen rondom circulariteit. De volledige verantwoordelijkheid voor levensduur, garanties en kwaliteit worden voor een afgesproken periode bij de producent neergelegd. Hiermee worden alle risico’s rondom de verlichtingsinstallatie naar de producent verlegd. Bij dergelijke constructies is het van belang dat producent en gebruiker voor een langere periode de samenwerking opzoeken. Onze partner TRILUX vult deze service in. Door hen worden de nieuwste technologieën ingezet en producten toegepast die maximaal recyclebaar zijn. Door de toegepaste producten tijdens het partnership te refurbishen, te upgraden en weer terug te brengen in het gebouw, sluit de cirkel.
Er is gebruik gemaakt van geprefabriceerde SIP-gevelelementen van Kingspan Unidek. Het Unidek SIPS gevelsysteem is een prefab oplossing om de gevel te vullen en te isoleren. Tevens is het de drager van het kozijn en de gevelbekleding. De basis is een sandwichpaneel met een kern van EPS Platinum. De EPS-kern degenereert niet en is vormvast. Het gevelelement kan dus tientallen jaren mee, ook na verplaatsing naar een andere locatie. Een ander belangrijk aspect van de remontabele gevel zijn de detailleringen. Deze moesten zo uitgevoerd worden dat de gevelelementen eenvoudig gedemonteerd en opnieuw gemonteerd konden worden. De verbindingen werden in 3D tekenprogramma uitgewerkt waardoor mogelijke pijnpunten meteen blootgelegd en opgelost konden worden. Bij de engineering werd al rekening gehouden met een optimaal gebruik van de materialen. Op de bouwplaats hoevden de elementen enkel nog te worden gemonteerd volgens het vooraf gemaakte montageplan. Zowel tijdens de productie- als de montagefase wordt de hoeveelheid afval dus geminimaliseerd. EPS, geëxpandeerd polystyreen, is een zuivere polymeer. Door de gesloten celstructuur kunnen de EPS-parels geen water opnemen en daardoor is het materiaal zeer vochtbestendig. EPS is CFK-vrij. Daarnaast is EPS 100% recyclebaar en heeft daardoor een zeer lange levensduur. Voor de afwerking aan de binnenzijde is gebruik gemaakt van gerecycled vilt, geleverd door http://www.i-did.nl/
In het naastliggende rijkskantoor de Knoop is veel geïnvesteerd in duurzame opwekking van warmte en koude. Daar wordt de komende 15 jaar optimaal gebruik van gemaakt door alle warmte en koude voor respectievelijk de verwarming en de koeling af te nemen van de Knoop tegen betaling per eenheid, net als stadsverwarming. Ook de stroom wordt afgenomen van de Knoop omdat daar de trafo’s al waren voorzien, om in de sterkstroom die nodig is voor een restaurant, te kunnen voorzien. Door de grote afname van de Knoop zelf zijn er veel gunstigere energietarieven dan The Green house alleen zou kunnen inkopen. Door de afwijkende gebruikstijden en de relatief kleine capaciteit van het paviljoen, kon zonder extra capaciteitsuitbreiding, van de bestaande installaties gebruik gemaakt worden. Naast pay-per-use is hier dus ook duidelijk sprake van een deelplatform als onderdeel van de circulaire business case.
Volledig Demontabele, droog beglaasde aluminium gevelkozijnen op de begane grond. Zelfs de transparante zonder stijlen konden droog uitgevoerd worden door slimme detaillering. Gekozen is voor driedubbel isolatieglas om een comfortabel binnenklimaat te kunnen realiseren zonder intensieve koeling of verwarming. Alle kozijnen hebben een zelfde modulemaat, inclusief de kozijnen in de urban farm hebben dezelfde maatvoering waardoor over 15 jaar de gevel aangepast kan worden op de binnen functie: de blinde gevel aan de Knoopzijde kan dan een transparante gevel worden.
De vloeren zijn opgebouwd uit samengestelde elementen van gelamineerde liggers en multiplex vloerplaten. Deze kunnen eenvoudig gedemonteerd worden. Dankzij de vaste modulematen kan de vloer in een volgende fase eenvoudig anders ingedeeld worden. De vides zouden zo op een andere plek kunnen komen of zelfs worden dichtgemaakt/dichtgelegd. Zelfs de vloer in de kas heeft dezelfde opbouw, met isolatie aan de onderzijde. Op de vloer liggen hergebruikte stoeptegels voor akoestische absorptie en een drooggelegd watergedragen systeem voor verwarming en koeling.
Het gebouw heet de Greenhouse en zo wordt het natuurlijk ook gebruikt. In de kas staan 500 Hrbs trays met levende groenten en kruiden. Ook hier drinken de planten dmv van een wickje het water uit een onderliggend bassin. Waar mogelijk bijgevuld met water uit de Raingarden. De kruiden worden voor gekweekt, afgeleverd bij de Greenhouse, groeien nog een stukje door, worden geoogst en vervolgens weer vervangen, waarna het substraat wordt gebruikt voor hergebruik en het kunststof gereinigd en weer gevuld. De eerste circulaire kruiden en groententuin uit West Europa waarmee ook een deel waste wordt bespaard. De kruiden en groenten worden als het ware afgelevert in de keuken, en worden afgerekend voor het geen grbruikt wordt. Kijk voor meer info de documentaire nummer 2: https://vimeo.com/236539912
Meubels en vloerbedekking gaan niet 15 jaar mee en moeten vanwege nieuwe trends en inzichten zo nu en dan ook worden aangepast. Het vraagt daarnaast een hoge investering. Daarom is juist hiervoor gezocht naar een partner die dit kan verzorgen op een pay-per-use basis. Dus tegen een vergoeding voor het gebruik in plaats van voor de eigendom. De aanpak van Maasdam projectinrichting sluit naadloos aan bij de circulaire filosofie van het paviljoen. Dat betekent veel hergebruik van materialen, inzet van duurzame materialen en een tweede leven voor het meubilair. Maasdam werkt vanuit de visie dat het restaurant van buiten ruw en industrieel is en naar binnen toe steeds comfortabeler en natuurlijker wordt. De tafels in het restaurant zijn gemaakt van een gigantische berg afvalhout die we van verbranding hebben gered. De luxe kuipstoelen in het restaurant zijn gemaakt van oude gerecyclede PET-flessen, die je normaal slechts een keer of vijf kunt hergebruiken. Dit is dus een duurzamere oplossing door ze daarna te verwerken tot een stoel. En het eindigt bij comfortabele kussens op de stoelen. Dat we de materialen voor het interieur gerecycled hebben, zie je dus niet meteen. Daarnaast zijn er drie vergaderzalen met elk een verschillend thema dat duidelijk terugkomt in het verhaal en inrichting van de ruimtes: Natuurlijk Circulair, Reclaimed en Urban Mining. Sterke en tastbare thema’s die qua gedachte perfect passen binnen de filosofie van The Green House. In alle vergaderzalen is ook de audiovisuele apparatuur hergebruikt in een pay for use constructie. Voor een toelichting kijk de documentaire op https://vimeo.com/245880706
De klinkers komen van de kade uit Tiel,. De bestrating is gelegd in het zand. In het zand zijn watervoerende leidingen voor verwarming en -koeling opgenomen. Onder het zand ligt isolatie. Het hele pakket kan over 15 jaar als elementen opnieuw hergebruikt worden. De keuken moest een vloeistofdichte hygiënische afwerking krijgen. Gekozen is voor een droog gelegd PVC tegelsysteem op houten platen op het zandpakket. In beide systemen kunnen relatief eenvoudig leidingen verlegd worden zonder dat hiervoor gehakt en gebroken moet worden, zoals dat wel nodig is in cement gebonden vloerafwerkingen.
Met een uitgekiende menukaart was het mogelijk 30% keukenappartuur te besparen dan gebruikelijk nodig is bij zo’n groot restaurant. Daarnaast zijn een pizzaoven en een grill geïnstalleerd, verhit met kokosschillen en briketten van olijfboompitten als hergebruikte bronnen. De keuken is nu nog niet volledig stekkerloos, maar wel zodanig ontworpen dat we daar in de toekomst naartoe kunnen innoveren. Door de zeer hoge isolatiewaarde van gevel en dak, een slim ventilatiesysteem en de toepassing van levend groen, vraagt de ventilatie, de koeling en de verwarming beduidend minder
De fundering is uitgewerkt zonder heipalen omdat deze moeilijk kunnen worden hergebruikt. Door de fundering op te bouwen uit losse elementen kan het eenvoudig en snel geplaats worden op een ondergrond van zand. Om de mogelijke zettingen op te vangen zijn de details in de gevel voldoende flexibel uitgevoerd. De betonnen elementen konden ongewapend uitgevoerd worden
Door de hele wand langs de vide uit te voeren als een levende groene wand, is het binnenklimaat duurzamer, want er is minder energie nodig voor koeling en ventilatie door co2-opname
Speciaal voor deze zaal is meubilair uitgezocht in de kringloopwinkels in Utrecht.
Het regenwater wordt opgevangen in een ondergronds reservoir waarmee de planten in de urban farm, de groene wand én de buitentuin geïrrigeerd worden.
Deze groene toevoeging waar echt “verbouwd” en geoogst wordt, is een mooie afwisseling tussen de redelijk harde afwerkingen in de omgeving. Het is een raingarden met watervloeren. Het werkt volgens capillair principe door middel van speciale textiele die het regenwater van de onderkant van het bassin naar boven transporteren. De hrbs gewassen in de tuin doen dit zelfde principe met een wick. De gehele tuin is vol geplant met eetbaar gewas om zo nog meer productie mogelijk te maken. Deze tuin is overigens is ontstaan doordat het paviljoen zo compact mogelijk ontworpen is. Overigens kon hierdoor een materiaalbesparing van 30% gerealiseerd worden voor het hele gebouw (re-duce).
Toegang tot producten in plaats van het bezitten van deze producten door voor het gebruik of resultaat van het product te betalen (pay for use)
De toepassing van levend groen, zoals planten en bomen, verbetert het klimaat in de stad door opname van CO2 en verkoeling. En het is een mooie klwalitatieve toevoeging op het vele glas en beton.
Toepassing van duurzame energie, uit hernieuwe bare bronnen als zon, regenwater en levende planten
Vanwege het tijdelijke karakter is het paviljoen inclusief de fundering opgezet als een bouwpakket. Het gebouw is volledig remontabel, zodat het na de initiële gebruiksperiode van 15 jaar op een ander locatie in gelijke of ander vorm (en functie) kan worden opgebouwd.
Het herwinnen van bruikbare materialen uit afvalproducten of bijproducten, ook te zien als een circulair business model “Herwinnen van bronnen”
Toelichting op de ontwerpprincipes:
Om tot een haalbare circulaire business case te komen hebben Strukton, Ballast Nedam en Albron zijn zoveel mogelijk circulaire business modellen toegepast:
Deze ontwerpprincipes werden door de ontwikkelaars Strukton, Ballast Nedam en Albron samen met architect Cepezed en interieur architect Coster Design toegepast:
Reduce: in het ontwerp is de hoeveelheid materiaal en de benodigde installaties tot een minimum beperkt.
Re-use: vanwege het tijdelijke karakter is het paviljoen inclusief de fundering opgezet als een bouwpakket. Het gebouw is volledig remontabel, zodat het na de initiële gebruiksperiode van 15 jaar op een ander locatie in gelijke of ander vorm (en functie) kan worden opgebouwd.
Re-Cycle: onderdelen die niet meer herbruikbaar zijn, bijvoorbeeld door slijtage, kunnen op duurzame wijze weer worden opgenomen in de materiaalketen.