Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
Van 6 tot en met 12 maart is de 6e editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Onze koks werken normaal gesproken voor 80 procent met groenten en 20 procent vlees, vis of gevogelte. In deze week geniet je standaard van ons verrassingsmenu (diner) zonder vlees en zuivel! Zo maken we samen impact op mens, dier en milieu.
Waarom de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel?
Elke dag vlees en zuivel eten is niet meer van deze tijd. De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel roept deelnemers op om een week vlees en zuivel te laten staan. Zo willen ze een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees en zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees en zuivel te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart bijvoorbeeld op watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Lees hier meer over dit initiatief!
Vega(n) weetjes
- Wanneer je 1 week geen vlees & zuivel eet, bespaar je +/- 193 liter water.
- Door een goede combinatie tussen plantaardig eten en onbewerkt vlees eten, heb je minder kans op hart- en vaatziekten.
- Eén week geen vlees en zuivel eten staat qua CO2 uitstoot gelijk aan 80 km autorijden.
- Vegetarisch eten is niet schadelijk voor de gezondheid, ook niet als je veel sport. Sport je veel en ben je vegetariër? Let dan op dat je wel genoeg ijzer, B-vitamines en eiwit binnenkrijgt.
Vega recept voor thuis: Bietentartaar met groene kruiden en hazelnoot
Inspiratie nodig voor een vegetarisch recept voor thuis? Hierbij het recept voor bietentartaar met groene kruiden en hazelnoot:
Ingrediënten:
500 g gekookte rode bieten
handje hazelnoten handje
peterselie handje rucola
1 Elstar appel
zachte geitenkaas
Voor de dressing:
3 el koolzaadolie of olijfolie
1 el balsamicoazijn
1 el fijne mosterd peper en zout
Bereidingswijze:
1. Snijd de bieten in kleine blokjes.
2. Rooster de hazelnoten in een koekenpan en hak grof.
3. Snijd de appel in dunne plakjes en verkruimel de geitenkaas.
4. Meng de olie, azijn, mosterd, zout en peper tot een dressing.
5. Maak een tartaar van de bietenblokjes, met de helft van de dressing en fijngesneden peterselie.
6. Gebruik de rest van de dressing voor het aanmaken van de rucola.
7. Verdeel de rucola op de borden en verdeel hierop de bietentartaar. Garneer met de appel, geitenkaas en hazelnoten.