Van koffie tot oesterzwam
Wij koken graag met de seizoenen mee. Dit doen wij dus ook deze winter! Denk aan lekkere seizoensgroenten zoals aardperen, bietjes, pompoen, winterpeen, pastinaak of knolselderij. Ook zijn de koolsoorten volop aanwezig. Andere groenten die in de winter verkrijgbaar zijn: koolraap, paddenstoelen, prei, schorseneren, spruitjes, stoofpeertjes, uien en witlof.
Nieuw op de kaart
Wij gebruiken ingrediënten die van dichtbij komen en deze verwerken we in ons menu van kop tot staart. Zo ook één van de groentes uit dit seizoen: schorseneren. Ook wel armeluis asperges of keukenmeidenverdriet genoemd. Beide namen zijn eigenlijk wel terecht als je het ons vraagt. De prijs is namelijk een stuk gunstiger dan die van witte asperges. Als je deze wortelgroente geleverd krijgt, zit hij vol met zand en als je hem begint te verwerken komt er gelijk een kleverig sap vrij dat je niet op je kleding wil krijgen. Schorseneren proef je terug in één van de gerechten uit ons sharing menu: als puree met aardappel en in krokante vorm als topping.
Oud-Hollands recept
Een ander gerecht die dit seizoen op ons menu staat is ‘gortpap‘. Een echte klassieker die je vroeger vast weleens bij je oma hebt gegeten! Al vanaf de 18e eeuw wordt gortpap (of gortepap) gegeten in de Nederlandse huishoudens, met name als de wat luxere afsluiting van de maaltijd. Ook op de VOC-schepen was gortpap een belangrijke maaltijd, en dan met name in de ochtend met pruimen en boter. Wij werken graag met Nederlandse granen en hebben al vaker gort gebruikt als graan in onze risotto. Dit seizoen serveren wij een échte klassieker als afsluiting van het diner: gortpap, gemaakt met karnemelk, Nederlandse vanille en geserveerd met een compote van seizoenfruit. Dit fruit komt van Twisted Jams van fruit wat anders verloren zou zijn gegaan.
Kweek samen met ons oesterzwammen
Sinds kort staat de Mini Fungi Factory in ons restaurant: een kast waarin we paddenstoelen kweken op eigen koffiedik. In de kast gaat tot 15 liter koffiedik per week, ongeveer 1000 consumpties koffie. Bij die hoeveelheid kweek je er 2 á 3 kg oesterzwammen op. Drink jij een kopje koffie mee?
Duurzaam drinken
Tijdens een bezoek aan ons restaurant kom je nu de bieren van Lowlander tegen. Lowlander Beer staat bekend om hun natuurlijk bieren, gebrouwen met kruiden, specerijen en vers fruit, ofwel botanicals. Elk van de botanisch gebrouwen bieren heeft een uniek verhaal en unieke smaak. Als botanisch brouwer gelooft Lowlander dat goede smaak ook duurzaam kan zijn, en maken zij graag samen impact. Zij maken voor het brouwen van hun bieren onder andere gebruik van reststromen uit de horeca zoals sinaasappel- en citroenschillen, maar ook met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van kerstbomen brouwen zij overheerlijke bieren. Met als overkoepelend doel om in 2030 klimaatpositief te zijn, streven zij naar een duurzame wereld (tussen het genieten door)!