De zomer op je bord

Het is zover: eindelijk zomer! Meer gezelligheid op straat, lekker op het terras genieten van de zon en mooie seizoensproducten zoals aardbeien. En een nieuwe zomerkaart uiteraard! Deze zomer kun je ook genieten van het bijzondere Bee-ville menu, geïnspireerd op de gelijknamige insectenstad die je naast ons restaurant vindt.

Bijzonder menu

Op vrijdag 2 juli openen wij Bee-ville, een wel heel luxe insectenstad opgebouwd uit vijf verschillende iconische Utrechtse gebouwen zoals de Domtoren en de Inktpot. Insecten zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit en houden mede het ecosysteem in stand. Ze hebben onder andere een grote rol in bestuiving, kringloop van voedingsstoffen en zo’n ongeveer 75% van de voedselgewassen die bestemd is voor consumptie, is van de beestjes afhankelijk. Om de opening van het insectenhotel te vieren, kun je de hele maand juli genieten van het Bee-ville menu: een vijfgangenmenu boordevol groenten, kruiden, eetbare bloemen en vooral veel honing. Een groot deel van deze ingrediënten halen we uit onze eigen urban farm en de regio. Bekijk hier alvast het volledige Bee-ville menu!

 

 

Lekker van eigen bodem

Onze keuken – onder leiding van Peter Scholte – werkt graag met seizoensgroenten uit eigen land. Niet alleen is onze Nederlandse keuken ontzettend lekker, het zorgt ook voor verduurzaming, slimme restverwerking en zo kunnen we ook ondergewaardeerde producten van eigen bodem weer bij culinaire liefhebbers onder de aandacht brengen.

Tuurlijk kies en bestel je waar je zin in hebt, maar door wat extra info te geven op onze menukaart willen we je toch een bewuste keuze geven. Zo proberen we zoveel mogelijk ingrediënten van dichtbij te halen (ons streven is niet verder dan 50 km) en krijg je inzicht in de gerechten die vegetarisch of veganistisch zijn. Ook berekenen we de impact van onze gerechten op het milieu aan de hand van de graadmeter CO2-equivalent en laten we zien welke gerechten ‘milieuvriendelijk’ zijn. Zo kun je dus zelf bepalen hoe groot jouw ecologische voetafdruk is. Uiteraard zorgen wij ervoor dat alle schoenmaten waaruit je kunt kiezen, lekker klein zijn.

 

Van oer-Hollandse molen tot op het bord

Het liefst blijven we dus in de buurt. Zo gebruiken we voor ons brood een bijzonder Hollands basisdeeg volledig geproduceerd door verschillende, gepassioneerde lokale ondernemers. Eerst wordt de tarwe geoogst binnen 15 km van Utrecht. Daarna wordt het tot meel gemalen in De Valk in Montfoort – een oer-Hollandse molen – en vervolgens maakt de Utrechtse bakker Van Eekeren er met behulp van Nederlandse koolzaadolie en Utrechts leidingwater deeg van.

Ook de chocolade die we gebruiken, komt uit eigen stad. Zo serveren we een ijsschots van witte chocolademousse gemaakt van Mesjokke chocolade. Deze chocolade wordt gemaakt door een fabriek in Utrecht die de bonen rechtstreeks koopt van de boeren en het hele productieproces – van roosteren tot inpakken – zelf uitvoert. We vriezen (-192 graden) de mousse kort in met vloeibaar stikstof: een afvalproduct van de petrochemische industrie (verwerking van aardolie). Ten slotte voegen we wat venkelzaad en biologische bietsuiker toe, combineren het met heerlijke aardbeien, en voilà, het ideale dessert voor de zomer is daar!

 

 

Onze regentuin

Als het even kan, verbouwen we onze producten zelf in onze urban farm. De Rain garden, oftewel onze buitentuin aan de achterkant van ons restaurant, maakt daar ook deel van uit. Hier kweken we de planten voordat ze naar de kas gaan en in de zomer gebruiken we deze tuin om groenten en fruit te kweken. In de regentuin bevinden zich een aantal watervloeren – op verschillende verdiepingen – die op een slimme manier het voedzame regenwater verdelen en vasthouden. Op deze watervloeren kweken we groenteplanten en kruiden tot ze volgroeid zijn en naar de binnenkas kunnen. Of direct naar de keuken waarna ze binnen no-time op je bord liggen.

Kom jij snel in het zonnetje genieten van ons nieuwe zomermenu? Reserveer je tafel via de reserveerkalender.

 

 

Blijf op de hoogte

Ons Privacy Statement is van toepassing als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief. Lees er hier meer over.

The Green House is onderdeel van Albron Nederland B.V.