Circulariteit is booming. Maar wat is het?
Circulariteit is bezig aan een opmars. Je leest er steeds vaker over in de media. Toch krijgen wij er nog veel vragen over. Wat houdt een circulaire economie nu eigenlijk in? Wat is ervoor nodig? Is het een hype of blijft het? En welke circulaire ambities hebben we met The Green House?
Om te beginnen: Wat is circulariteit precies?
In het kort: de circulaire economie staat tegenover de huidige benadering waarbij we steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien. Deze wegwerp en vervang cultuur heeft een enorme impact op de aarde. Het circulaire model gaat er juist vanuit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw gebruikt. We kwamen onderstaande video van de Elle MacArthur Foundation tegen waarin circulariteit goed uitgelegd wordt.
Een nieuwe manier van denken
Circulariteit gaat dus uit van een wereld zonder afval. In een circulaire economie zorgen we dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde houden. Dit betekent ook dat als we echt circulair willen werken, we dat met elkaar moeten doen. Dat vraagt om een nieuwe manier van denken én doen. In een fragment uit Tegenlicht legt de Britse econoom Kate Raworth de nieuwe circulaire economie uit.
Een podium voor voorlopers
Eten, drinken en gastvrijheid verbindt en kan inspireren tot nieuwe ideeën en connecties. En dat is precies wat we willen creëren met The Green House; een plek waar nieuwe verbindingen ontstaan. Een broedplaats voor circulariteit, van en voor iedereen. Toegankelijkheid staat voorop. The Green House wordt ook een podium voor de voorlopers van het circulaire denken die een publiek zoeken waarmee ze hun ideeën kunnen delen of waar ideeën tot leven komen. Bovendien een plek waar je geniet van lekker eten & drinken in een comfortabele omgeving.
“In de praktijk blijkt dat we onze ambities soms moeten bijstellen of uitstellen.”
Een code om te kraken
Hebben we dan zelf al het circulaire ei van Columbus gevonden? Zeker niet! Circulariteit is ook voor ons nog een code om te kraken. Het moet ook haalbaar en houdbaar zijn, vinden we. Haalbaar in de zin dat het ons lukt om het circulaire principe elke dag te herhalen. En houdbaar door het commercieel exploitabel te laten zijn. In de praktijk blijkt dat we onze ambities soms moeten bijstellen of uitstellen. Neem bijvoorbeeld een keuken zonder stekkers. Dat blijkt nu nog niet haalbaar te zijn, maar is wel onze ambitie voor de toekomst. Net als de urban farm, die (nog) niet volledig zelfvoorzienend is en waarvoor deels gekweekt wordt in de regio. We willen onszelf en anderen blijven uitdagen om samen te zoeken naar oplossingen om onze circulaire ambities in de toekomst te realiseren.
Meer weten over circulariteit? Bekijk vooral ook de volledige aflevering van Tegenlicht met de Britse econoom Kate Raworth.