8x Verspillingsvrij @ The Green House
Jaarlijks wordt er in grote mate voedsel verspild, zonde toch? In The Green House is het verminderen én tegengaan van voedselverspilling een belangrijk uitgangspunt. Ons streven is geen afval! Zin om ook verspillingsvrij te dineren? Kom in de Verspillingsvrije Week (12 t/m 16 september) genieten van een lunch, borrel of diner in ons restaurant!
In The Green House beschouwen we afval als grondstof of als brandstof voor de volgende stap. Voor onze gerechten werken we samen met leveranciers die producten leveren die anders zouden worden verspild. Denk aan producten waar geen vraag naar is zoals bijvangst vis, of producten die niet perfect genoeg zijn voor de reguliere verkoop. Daarnaast gaan we zelf op zoek naar oplossingen om verspilling tegen te gaan. Deze oplossingen zoeken we in de bereidingswijzen van onze gerechten, zoals het koken van ‘kop tot staart’. Ontdek 8 voorbeelden van verspillingsvrije initiatieven vanuit ons restaurant!
#1 Groene stadskas
Op de eerste etage van The Green House huist onze stadskas. Een ongeconditioneerde glazen kamer van tachtig vierkante meter. Daar en in de regentuin groeien onze smaakmakers: zo’n zestig soorten kruiden en seizoensgroenten. Van meiknolletjes tot citroenmelisse. Die smaakmakers gebruiken onze koks in gerechten, cocktails en limonades. De overschotten verwerken we bijvoorbeeld tot siropen.
#2 Het zwarte goud
Zelfs wat je bij ons op je bord laat liggen, geven we waarde. Die restjes gooien we samen met het organische keukenafval in een bijzondere composteermachine. Die toverdoos maakt binnen een etmaal van elke kilo afval zestig gram prachtige compost. Met dat zwarte goud bemesten we eerst onze planten. De rest geven we graag in een zakje aan je mee als je bij ons komt eten. Soms hebben we onverwacht minder gasten. Hele maaltijden die dan overblijven, verdelen we via de app Too Good To Go. Die zijn vaak binnen een minuut weg!
#3 Eten samen delen
Delen is het nieuwe hebben. Het delen van dingen zit in de kern van de circulaire economie. Ook aan tafel, vinden wij. In The Green House kan je samen eten delen. Leuk, want op ons menu staan bijzondere gerechten en smaken. Zo kun je samen lekker proeven van wat de aarde ons geeft. We zien dat er daardoor aan die tafels iets gebeurt. Iedereen schept voor elkaar op, geeft bordjes en schaaltjes door en praat met elkaar over wat ze proeven. Nog een voordeel: door zo te eten komt servies vaker leeg terug. Meer plezier, minder afval.
#4 Proosten met je brood
De familiebakkerij Van Eekeren uit Utrecht kennen we al jaren. Die haalt voor ons regelmatig een flinke hoeveelheid bierbostel op bij de brouwerij Maximus. Die bierbostel is de gerstmassa die overblijft na het mouten en filteren. Voorheen werd dat weggegooid of aan de koeien gevoerd. Nu bakken we er in The Green House bierbostelbrood van: heel mals, met veel smaak, vezelrijk en bomvol eiwitten. Met weinig koolhydraten, want die blijven achter in het bier. Een mooi brood om samen mee te proosten dus.
#5 Jam van buitenbeentjes
Veel fruit en groente is te klein, te krom of te lelijk voor de supermarkt of de groenteboer. Die laten klanten dan links liggen. Juist dat gebutste fruit en die gekke groente geven de dames van Twisted Jam een kans. In lekkere jams en chutneys met een twist. Wat dacht je van pittige paprikajam of relish met rode ui en tijm? In The Green House proef je bramen-lavendeljam en appel-citroencompote met tijm. Twisted Jam maakt alles met veel minder suiker in pasteuriseert in mooie, herbruikbare glazen weckpotten.
#6 Oesterzwammen op koffiedrab
Een heel duidelijke cirkel in The Green House is die van koffiedrab. We gooien ons koffiedik niet weg, maar verzamelen het. Leveranciers nemen de drab in emmers mee op hun bestaande ritten. GRO in Amsterdam stopt de koffiedrab in zakken en ent er oesterzwammen op. Die weten wat recycling is: ze breken organisch materiaal af en halen er voedingsstoffen uit. Van de oesterzwammen maakt GRO bitterballen, kroketten en burgers die we onze gasten in The Green House vervolgens voorschotelen. Dat maakt de cirkel rond.
#7 Recyclekoekjes bij de thee
Het Dondersteentje dat je in The Green House bij je koffie of thee krijgt, is een eigenwijs koekje. Een circulair koekje, want het is gemaakt van restjes deeg van andere koekjes. Ze komen van de Koekfabriek in Utrecht. Daar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat officieel heet. Wij vinden het gewoon fantastische koekenbakkers. De Koekfabriek levert de Dondersteentjes op de fiets af bij The Green House. Dat frisse fietsritje bespaart zo ook mooi onnodige CO2-uitstoot.
#8 Thee zonder afval
De thee die we in The Green House schenken, is van Pukka. Dit theemerk is in 2001 opgericht door wereldverbeteraar Tim en kruidenexpert Sebastian. Pukka betekent authentiek in Hindi en dat is precies wat deze thee wil zijn. De basis bestaat uit biologisch geteelde kruiden en de theezakjes zijn volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Pukka is bovendien Fair for Life-gecertificeerd en draagt dus bewijsbaar bij aan verduurzaming waar theeboeren en de natuur baat bij hebben.
Verspillingsvrije Week
Van 12 t/m 18 september organiseert Samen Tegen Voedselverspilling de Verspillingsvrije Week in Nederland. Wij geven in deze week ook éxtra aandacht aan het zero-waste uitgangspunt. Samen maken we een groot verschil en maken we Nederlands steeds meer #verspillingsvrij!
Kom je ook genieten van bewust én lekker eten tijdens de Verspillingsvrije Week? Reserveer alvast je plek in ons restaurant via de reserveerkalender!